Az aszalt szilva az egyik legkedveltebb és legértékesebb aszalt gyümölcs, nem érdemtelenül.
Különösen ásványi anyag tartalma kiemelkedő: rendkívül gazdag káliumban, segít megelőzni a magas vérnyomás kialakulását, vértisztító hatású, elősegíti a vér sav-bázis egyensúlyának megtartását, a szívritmus normalizálását, segíti a belső vérzések csillapítását és a salakanyagok kiürítését. E mellet koleszterein csökkentő hatású, veseműködést serkentő és a stroke kockázatát is minimálisra csökkenti.
Tartalmaz:
A, B1, B2, C és E vitamin , vasnak, kalciumnak, kálium, magnéziumnak , foszfornak, szelén, kalcium, cink, réz, vas.
Miért jó?
Az aszalt szilva az egyik legkedveltebb és legértékesebb aszalt gyümölcs, nem érdemtelenül.
Különösen ásványi anyag tartalma kiemelkedő: rendkívül gazdag káliumban, segít megelőzni a magas vérnyomás kialakulását, vértisztító hatású, elősegíti a vér sav-bázis egyensúlyának megtartását, a szívritmus normalizálását, segíti a belső vérzések csillapítását és a salakanyagok kiürítését. E mellet koleszterein csökkentő hatású, veseműködést serkentő és a stroke kockázatát is minimálisra csökkenti.
Vas, kalcium, szelén tartalma segít óvni a sejteket, védelmet nyújt a daganatos, a szív és érrendszeri megbetegedések ellen, és az idegrendszert is erősíti. Foszfor, cink és réz tartalma segít a stressz leküzdésében, ezen túlmenően a levertség és a depresszió ellen is hatásos, segíti a szép bőr kialakulását, illetve megtartását.
Vérszegény és vashiányos betegeknek is ajánlott, mivel magas mértékben tartalmaz vasat és nagyon jól szívódik fel a szervezetben.
Legismertebb hatása, hogy nagy élelmi rosttartalma miatt salaktalanító, emésztés segítő és vízhajtó tulajdonságai gyorsítják az anyagcserét, tisztítják a bélrendszert. Erre a célra a leghatásosabb az aszalt szilva levét fogyasztani: előző nap beáztatjuk, levét reggel éhgyomorra megisszuk, de természetesen magát a szilvát is elfogyaszt(hat)juk.
Bővebben