Ez a hüvelyes növény bár nem olyan rég robbant be a magyar konyhákba, de már most óriási szerepet kapott a gasztronómiában, és sokat tehetünk fogyasztásával az egészségünkért is. Megítélése az utóbbi pár évben nagyot változott, már-már superfood jelzőkkel illetik, és nem véletlenül!
Miért olyan egészséges a csicseriborsó?
Azt mindenki jól tudja, hogy a tojás, vagy a hús magas fehérjetartalommal rendelkezik.
De azt tudtad, hogy a növények közül a csicseriborsóban kiemelkedő a fehérje mennyisége? Ez nemcsak a vegánoknak és a vegáknak jó hír, hanem mindenkinek. Hiszen ha pár húsmentes étkezést tervezel, akkor sem fog hiányt szenvedni a szervezeted, ha csicseriborsót fogyasztasz. Az sem elhanyagolható tény, hogy használatával igen változatossá teheted az étkezéseidet.
Mivel növényről beszélünk már előre gyanítani lehet, hogy van benne rost is, pontosabban az élelmi rost tartalma kiemelkedő. Sokat halljuk persze, hogy mennyire fontos a rostban gazdag táplálkozás az egészség szempontjából, és már szinte kötelező frázisként mi is mantrázzuk. És milyen jól tesszük, márpedig a következő tények miatt:
az élelmi rost fogyasztás segít megőrizni a szív egészségét
segítheti a súlycsökkenést, ha valakinek ilyen céljai vannak
szabályozza a vércukorszint és az inzulin ingadozást is
immunerősítő hatás van
a rostban gazdag táplálkozás jó hatással van az emésztésre
Ha rendszeresen fogyasztod, akkor a csontjaid egészségéért is sokat teszel, a benne található magas magnézium, kalcium, cink és vasnak köszönhetően. Meg sokkal felüdítőbb így is vitaminokat fogyasztani, mint kapszula formában :)
És azt tudtad, hogy gyulladáscsökkentő hatása is van? Bizony - bizony, mert a csicseriborsó tartalmaz szelént is! A szelén pedig erős gyulladáscsökkentő hatású ásványi anyag, és a májat is támogatja abban, hogy megszabaduljon a rákkeltő méreganyagoktól.
Csicseriborsó, az alternatív szénhidrátforrás
Sokan különböző okból a megszokott és jól ismert kenyér-tészta-krumpli-rizs négyesén túl is keresgélnek szénhidrátforrásokat. Valaki azért, mert gluténérzékeny, más mert diétázik, és persze van olyan is, akik egyszerűen a gasztronómiai repertoárját szeretné még színesebbé tenni. Ezeknek a feltételeknek tökéletesen megfelel, ha a csicseriborsót választod.
Gluténmentes, gyorsan és könnyen felhasználható úgynevezett lassú felszívódású szénhidrát, alacsony glikémiás indexel, fogyasztása hosszantartó jóllakottság érzetet ad, ami mondjuk egy diéta alatt elég jól tud jönni :)
Bővebben