A magnélküli datolya egy egészséges energia- és ízbomba. Finom, édes - de egyben karakteres ízű - és sokszínűen felhasználható aszalt gyümölcs, ami minden évszakban a rendelkezésünkre áll. Másfelől pedig nagyon egészséges, hiszen gazdag étkezési rostokban, nagy mennyiségű vitamint és ásványianyagot tartalmaz, magas a tápértéke és az energiatartalma is.
Miért érdemes datolyát fogyasztani?
Tele van értékes vitaminokkal, A1, B1, B2, B3, B5 vitamin is található benne, miközben olyan ásványi anyagok gazdag tárháza is, mint a magnézium, kálium, vas, kalcium, mangán, réz.
A aszalt datolya nagy segítséget nyújt a bélproblémákban szenvedőknek, enyhíti a szorulásos tüneteket, csökkenti a hasmenést, kifejezetten jótékonyan hat a bélflóra egészére, segít az anyagcsere zavarában is.
Fájdalomcsillapító hatása régóta ismert, másnaposság tüneteit is enyhíti, és hasonló reakció kiváltására is képes, mint a köhögés elleni szirup.
A mérgezéses megbetegedések utáni rehabilitáció egyik fontos eleme, segít az idegrendszer épségének megóvásában is, magas vastartalmának köszönhetően csökkenti a vashiányt, és ezzel együtt a vérszegénységre is kedvező hatással van.
Stabilizálja a vérnyomást, ennek köszönhetően segít kiküszöbölni a szív és érrendszeri megbetegedések egy jelentős részét.
A magas réz és kálium tartalma szív és idegcsillapító szolgál, ráadásul ez a két ásványi anyag segíti a kalcium hatékony felszívódását.
A kalcium és a magnézium előfordulási aránya a datolyában szinte egyenlő, ez teszi lehetővé, hogy a természetes úton bejutott kalcium felszívódása ideálisan történik.
Csontfejlődési zavarokra is gyógyszerre találunk az aszalt datolyában, a benne lévő boron meggátolja a kalcium és a magnézium kioldódását a csontokból, valamint erősíti az izmokat is.
Magas kalóriatartalma miatt kifejezetten értékes táplálék túrázáshoz, sportoláshoz, és minden olyan tevékenységhez, amihez könnyen bevihető, gyors energia forrásra van szükséged.
A legnagyobb előnye szerintünk mégis az, hogy manapság a datolya a legjobb természetes, azaz nem mesterségesen előállított édesítőszer az egészséges táplálkozásban.
Bővebben