Tartalmaz:
A, B6, C, E ,K vitamin, kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, cink, réz, mangán, szelén.
Miért jó?
A dió az egyik legegészségesebb ennivaló, összetétele több mint ideális: olajtartalma magas, szénhidráttartalma viszonylag alacsony, fehérjetartalma jelentős, vitamin és ásványi anyag tartalma kifejezetten magas, és még 8féle -a szervezet számára nélkülözhetetlen- aminosavat is tartalmaz.
Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk egészséges vérnyomásunkért és koleszterinszintünkért, csökkenti a vastagbél és prosztatarák kockázatát. Omega3 tartalmának nagy szerepe van a vérrögképződés, a koszorúér betegség és a stroke megakadályozásában továbbá az érfalak rugalmasságának megőrzésében is.
Fogyasztásával gondoskodunk szervezetünk megfelelő E vitamin ellátásáról, amely egy zsírban oldódó antioxidáns, ezáltal erősíti az immunrendszert, vértisztító és segíti az emésztést. Javítja a szervezet inzulintermelését, ezért a cukorbetegségre hajlamosaknak ajánlott a fogyasztása. A szelén fontos nyomelem, amely társfaktorként működik az antioxidánsokkal, a cink segíti a gyermekkori növekedést és fejlődést, kiemelkedő mennyiségű káliumot, foszfort és kalciumot is tartalmaz.
A dió gyógyhatása nagyon szerteágazó, parazitaölő, féregölő hatása is ismert, nagyon hatékony gyomor és bélhurut ellen.
Magas energiatartalmának köszönhetően kimerültség esetén is gyorsan segít.
A természetgyógyászat az állapotos nőknek is ajánlja a folsav tartalma miatt, és a cink is segíti a növekedésért és a magzat fejlődésért felelős enzimek összetételét és működését, gyermekáldás tervezésnél férfiak számára jó hír, hogy sokat javít a hímivarsejtek életképességén, mozgékonyságán és minőségén.
Bővebben