A kesudió fogyasztása a szervezetünk számára nagyon sok hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, gazdag telítetlen zsírokban és fehérjékben, telített zsírsavakban viszont szegény, és koleszterint sem tartalmaz. Telítetlen zsírsavai csökkentik a keringési betegségek és a szívproblémák kockázatát.
Tartalmaz:
A, B2, B3, B6, E vitamin, magnézium, kalcium, kálium, vas, réz, cink, szelén, jód, foszfor, béta-karotin, folsav, mangán.
Miért jó?
A kesudió fogyasztása a szervezetünk számára nagyon sok hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, gazdag telítetlen zsírokban és fehérjékben, telített zsírsavakban viszont szegény, és koleszterint sem tartalmaz. Telítetlen zsírsavai csökkentik a keringési betegségek és a szívproblémák kockázatát.
Kalcium és magnézium tartalma kiemelkedően magas, és együtt hatásban még jobban hasznosulnak. Nagyon fontosak az egészséges csontozat fenntartásában, csontritkulás esetén is nagyon nagy segítséget nyújtanak. A fogakat és a fogínyt is erősítik, de jót tesznek az izomzatnak, a körömnek és a hajnak is.
Magas magnézium tartalma véd még a magas vérnyomástól, a hirtelen fellépő izomgörcsöktől, segít a migrén és a fejfájás enyhítésében. Idegesség esetén is nyugtatóan hat, jó stressz oldó, nyugtató hatása az alvást is segíti.
Antioxidáns hatású E vitamin tartalma is igen magas, ami segítséget nyújt a rákmegelőzésben. A kesudió esetében főleg a vastagbélrák kialakulásának esélyét csökkenti.
Napi fogyasztása segít meggátolni az epekövek kialakulását is.
Saját vastartalma mellett a kesudió segíti a vas felszívódását is a szervezetben, nagyon jó természetes jódforrás, cinktartalma erősíti az immunrendszert is.
A legújabb kutatások a kesudió fogyókúrára gyakorolt jótékony hatásáról számolnak be. Gazdag B vitaminokban, a rendszeres (de mértékletes) fogyasztása szabályozza az étvágyat, csökkenti az éhségérzetet, magas rosttartalma segíti az emésztést is.
Bővebben