Tartalmaz:
A, B1, B2, és E vitamin, foszfor, kálium, kalcium, magnézium, szelén, réz.
Miért jó?
A napraforgómag vidékünk értékes tápláléka, jótékony hatása a többi olajos maghoz hasonlóan jelentős. Zsírtartalma értékes, gazdag forrása a telítetlen zsírsavaknak. Kalóriatartalma magas, jó energiaforrás, a telítetlen zsírsavak miatt (mértékkel fogyasztva) nagyon fontos szerepe lehet a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében, kiemelkedően hozzájárulnak a vér koleszterinszintjének csökkentéséhez és kedvezően befolyásolják a vérnyomást és a látást is.
Élelmi rost tartalma miatt a cukorbetegek, székrekedéssel küzdők, kismamák és idősek számára is javasolható. A napraforgómag kiemelkedő B1-vitamin-forrás, melynek fontos szerepe van a szénhidrát, aminosav és az anyagcserében.
E vitamin tartalma miatt hasznos összetevője a daganatmegelőző étrendnek, valamint erősíti az immunrendszert.
A magnézium és kalcium tartalma hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez, és a már kialakult betegség kezelésében is szerepe van, a kálium pedig támogatja a szív és az idegrendszer működését. Továbbá agynyugtató hatása is van.
Értékes a test számára a fehérje és rendkívül magas ásvány tartalma, jó hatással van a prosztata problémákra, mértékkel való fogyasztása segíti a fogyást, beindítja az emésztést, segít kezelni a székrekedést és vizelethajtó tulajdonsága is van. Folsavban is gazdag, ezért értékes tápanyagforrás a női szervezet számára.
Magas kalória tartalma miatt sportolók számára kiváló energia forrás.
Bővebben