Narancsos-vöröses színű lencseféle, mely nagy mennyiségű szénhidrátot és fehérjét tartalmaz: fehérjetartalma 26 gramm, ami rendkívül magas, nem véletlen, hogy egyike a legnagyobb proteintartalmú növényeknek, emiatt pedig a vegetáriánus konyha egyik alapvető élelmiszere. Szénhidráttartalma 60 gramm, amit bár sokan hátránynak tartanak, glikémiás indexe mégis alacsony, így a diétás étrendbe is jól illik. A zsírtartalma minimális, aminek köszönhetően a vöröslencse kalóriatartalma sem túl magas: 360 kcal található 100 grammban. Magas a kálium-, foszfor- és vastartalma, valamint sok A,-, E-vitamint és különböző B-vitamint is rejt magában. Nyomelemekben is kiemelkedik, mivel nagyobb mennyiségben található benne cink, magnézium, foszfor, kálium és vas, sőt, folsavat, rezet és Ómega-6 zsírsavat is tartalmaz, nem elhanyagolható mennyiségben.
A legtöbb hüvelyessel ellentétben a vöröslencséről eltávolítják a külső, nehezen emészthető burkot, emiatt pedig legtöbbünknek nem kell tartania attól, hogy puffadást fog okozni. Bár a növényi étrendet követők számára az utóbbi se jelent problémát, mivel szervezetük hozzá van szokva az átlag feletti zöldségfogyasztáshoz, rostbevitelhez.
Bővebben